Cum se rezolvă problema facturilor umflate la energie: încă ceva de învățat de la germani
Piețele internaționale de energie electrică sunt supuse unui val de scumpiri masive, iar prețurile tot mai piperate la facturi sunt resimțite în toate statele europene, dar și peste Ocean. Diferența în această criză energetică o face modalitatea prin care fiecare țară decide să acționeze.
Germania, de exemplu, a decis să ia atitudine în fața scumpirilor în lanț la facturi și să reducă taxele. Nemții vor diminua cu 42,7% suprataxa pe energie percepută consumatorilor pentru sprijinirea energiei regenerabile.
Lecție nemțească
În fața valului de scumpiri, autoritățile de la Berlin nu mai pot aștepta să vadă cum, de la o lună la alta, cetățenii sunt tot mai scufundați în datorii, din cauza facturilor mari la utilități.
Prin urmare, pentru a diminua impactul financiar asupra gospodăriilor, au decis să reducă taxele.
Astfel, costul final resimțit de consumator va fi considerabil mai mic, în condițiile în care, din ianuarie 2021 până în prezent, preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300%.
Conform anunțurilor din presa internațională, reducerea taxei la 3,723 eurocenți per kWh) va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.
Portalul de comparare a preturilor Verivox susține ca o gospodărie tipica consuma 4.000 kWh pe an si ar economisi din factura sa anuala 132 euro.
Totuși, nemții nu sunt sigurii care au luat măsuri și care pregătesc planuri de acțiune împotriva scumpirilor. Uniunea Europeană a realizat, la rândul ei, un portofoliu de măsuri care să ajute țările europene să se ghideze în lupta contra prețurilor mari.
”Măsurile preconizate vor oferi un răspuns prompt la creșterea prețurilor la energie cu care ne confruntăm în prezent, care este consecința unei situații excepționale la nivel mondial. Acestea vor contribui la asigurarea unei tranziții energetice accesibile ca preț, juste și durabile pentru Europa, precum și la o mai mare independență energetică. Investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică nu numai că vor reduce dependența de combustibilii fosili importați, dar vor oferi și prețuri angro mai accesibile la energie, care să fie mai reziliente la problemele globale în materie de aprovizionare. Tranziția către o energie curată este cea mai bună asigurare împotriva șocurilor viitoare asupra prețurilor, cum este cel cu care ne confruntăm în prezent, și trebuie accelerată, inclusiv din motive climatice” – susțin reprezentanții Comisiei Europene.